Aukštaitija

Aukštaitija

Maršrutas

Apie maršrutą

Anykščiai – Utena – Kuktiškės – Ginučiai – Šlyninka (144 km)

Aukštaitijos kulinarijos maršrutas išsidėstęs per Anykščius, Utenos r., Ignalinos r. bei Zarasų rajonus. Maršrutą rekomenduojama aplankyti per dvi dienas.

Aukštaitijos virtuvė garsi savo paprastumu, patiekalui skonį suteikia pats produktas. Maršrutas prasideda ties Anykščiais, kur rengiamos arbatos gėrimo ceremonijos. Niekur kitur Lietuvoje tokių ceremonijų nebūna. Degustacijos "Arbatos kelias Anykščiuose" metu, sušildomas ne tik kūnas, bet ir siela.

Pasiekus Uteną reikia žinoti vieną taisyklę, kur ąžuolai – ten ir gilių kava. Ji tokia kvapni ir išskirtinė, nes lietuviška. Vykstant edukacijai galima paskanauti ąžuolų gilių kavos ir sužinoti šio gėrimo teikiamas naudas.

Obuolių sūrio, kuris gimsta Kuktiškėse, gamyba labai įdomi. Ne kiekvienas patikėtų, kad išskirtinis produkto ruošimo būdas reikalauja daug laiko ir pastangų kol nugula ant vaišių stalo. Obuolių sūrio gamyba yra vykdoma net 40 dienų!

Ignalinos krašte maisto ruošimo būdus sąlygoja istorinės aplinkybės, gyvenamoji vieta, gyvenimo būdas, tradicijos, papročiai ir tarmė. Štai žuvienė Ginučių kaime verdama nuo XVII a. karalienės Bonos laikų. Pažinti aną laikmetį galima sudalyvavus edukacijoje: „Žuvienės virimas – rytų Aukštaičių tradicijomis“.

Aukštaitija – didelis ir margas regionas, todėl ir duonos kepimo tradicijos pasižymi įvairumu. Šiandien duona kasdien valgoma pusryčiams, pietums ir vakarienei. Šlyninkos kaimo duonkepiai siūlo susipažinti su duonos istorija „Duonos kelias su vaišėmis ir malūno apžiūrėjimu“ edukacijos metu.

-------------------------------------------------------------------

Skatiname Rytų Aukštaitijos regiono vietos bendruomenių ir amatininkų iniciatyvas!

Žemėlapis

Kava, arbata. Anykščiai

Vieta: Vilniaus g. 22, LT-29145, Anykščiai
Trukmė:1 val. 30 min.

 

Anykščių apylinkėse surinktos vaistažolės, jų mišiniai ir gilių kava sertifikuoti tautinio paveldo produktai. Jiems taip pat suteiktas Anykščių regioninio parko produkto kokybės ženklas, tai reiškia, kad jo amatininkas veiklą vykdo saugomoje teritorijoje ir savo veikla nepažeidžia saugomų vertybių.

Rytų kultūra susidomėjęs, ciguną praktikuojantis vyriškis, Kinijos kalnuose yra išvaikščiojęs vietas, kur auginamos arbatžolės rinktinėms kolekcinėms arbatoms. Grįžus į tėvynę gimė idėja pačiam įsigilinti ir praktikuoti arbatos gėrimo ceremoniją nekeliaujant į tolimas šalis. Neseniai pradėtas gaminti unikalus produktas - kava iš lietuviškų augalų šaknų, gilių ir sėklų.

GILIŲ KAVOS, VAISTAŽOLIŲ MIŠINIŲ IR ARBATŲ DEGUSTACIJOS "Arbatos kelias Anykščiuose"

Vaistažolių guru rengia edukacines programas vaikams ir suaugusiems apie Anykščių krašte augančias vaistažoles. Organizuoja gilių kavos, tautinio paveldo vaistažolių mišinių arbatų degustacijas. Rengia mini seminarus apie Anykščių krašto vaistažoles ir jų poveikį organizmui. Vykdo arbatos gėrimo ceremonijas gamtoje.

Veiklos: iškylavimas gamtoje, arbatos ceremonijos šventimas, pasakojimai, degustacijos, konkursai.

Edukacijų trukmė: 1,5 val.

Kalbos: anglų, rusų, lietuvių. 

Sezoniškumas: edukacinės programos vyksta visus metus.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

39 km
Pradžia

Kava, arbata. Utena

Vieta: Girių g. 6, LT-28138, Utena
Trukmė:1 val. 30 min.

 

Kiekvienas žolininkas paveldi papročius ir apeigas iš savo mokytojų. Labanoro parapijoje pamokas apie augalus iš savo tetos išmoko žolininkė. Gydomosiomis žolėmis domėjosi bei jų savybes žinojo žolininkės mama ir močiutė. Jos liaudies medicinos priemonėmis išgydydavo ir rimtus negalavimus. Moters namų verandoje - Utenoje, eilėmis rikiuojasi diplomai. Ji – sertifikuota tautinio paveldo meistrė, žolynų ir jų produktų žinovė, gilių kavos gamintoja, mėgstanti rinkti žoles ir padėti žmogui.

GILIŲ KAVOS IR VAISTAŽOLIŲ ARBATŲ EDUKACIJOS

Atvykus į lietuviškos gilių kavos edukaciją, sužinosite istoriją apie gilių kavą, jos naudą sveikatai. Vaišinsitės gilių kava.

Atvykus į žolynų arbatos edukaciją, sužinosite apie arbatoms gaminti naudojamus žolynus, kada juos rinkti, kaip džiovinti, kaip daryti mišinius, jų naudą žmogaus sveikatai, arbatos ruošimo būdus. Jūs stebėsite kaip ruošiama arbata. Bus pateiktos trys skirtingos arbatos rūšys paragavimui su džiovintomis uogomis.

Veiklos: susipažinimas su kavos ir arbatos gaminimo istorijomis, tradicijomis. Po to vyks gamybinio proceso stebėjimas ir gėrimų ragavimas.

Edukacijų trukmė: 1 - 1,5 val.

Kalba: lietuvių.

Sezoniškumas: edukacinės programos vyksta visus metus.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

42 km

Žuvies patiekalai. Ginučiai, Ignalinos r.

Vieta: Malūno g. 35, Ginučių k., LT-30222, Ignalinos r.
Trukmė:2 val.

 

Žuvienė ir rūkyta žuvis šiame kaime ruošiami pagal šimtametes Rytų Aukštaitijos krašto žvejų tradicijas. Gamintojas yra sertifikuotas Lietuvos tautinio paveldo senovinio maisto ruošimo amatininkas (žuvienės virimo ir žuvies rūkymo srityse). Didžioji dalis receptūros yra XVII a., o prieskoniai ir tradicijos atvežti karalienės Bonos.

ŽUVIENĖS IR RŪKYTOS ŽUVIES EDUKACINĖS PROGRAMOS

„Žuvienės virimas – rytų Aukštaičių tradicijomis“

Kelių tautinio paveldo sertifikatų savininkas pristato tautinio paveldo žuvienę pagal rytų Aukštaitijos tradicijas. Didžioji dalis receptūros yra XVII a. Karalienės Bonos atvežtų prieskonių ir tradicijų demonstravimas. Edukacijos metu sužinosite apie Rytų aukštaičių gyvenseną, mitybos būdus nuo XIV a. iki dabarties.

Kitas produktas, turintis tautinio paveldo sertifikatą – pagal rytų Aukštaitijos tradicijas rūkyta žuvis. Pamatysite jos rūkymo būdą, paruošimą.

Veiklos: susipažinimas su rytų Aukštaitija nuo XII a., žuvienės virimas, sriubos ir rūkytos žuvies degustacija.

Edukacijos trukmė: 1 - 2 val. (priklauso nuo grupės dydžio)

Kalbos: rusų, lietuvių.

Sezoniškumas: edukacinė programa vyksta visus metus.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

63 km

Plikyta duona. Šlyninka, Zarasų r.

Vieta: Šlyninkos k., LT-32103, Zarasų r.
Trukmė:3 val.

 

Beveik tris šimtmečius stovi toks vandens malūnas, kurio girnų nebesuka upelio vanduo, tačiau jis nenustoja malęs miltų iki šių dienų – jo įrengimai sukami elektros. Per daugelį metų malūne sukaupta begalė įdomių ten dirbusių ir besilankančių žmonių istorijų, įvairių, jau retai sutinkamų malimo rakandų. Svarbiausia - čia gimsta plikyta kvietinė ir ruginė duona.

EDUKACINĖS DUONOS BEI KITŲ GAMINIŲ PROGRAMOS

Atvykę pamatysite, kaip malūne gaminami sertifikuoti tautinio paveldo gaminiai – miltai (ruginiai sijoti, kvietiniai rupūs ir kvietiniai valcuoti), kruopos (manų su sėlenėlėmis, perlinės miežinės, perlinės kvietinės, smulkios miežinės), duona (plikyta ruginė, plikyta kvietinė, plikyta ruginė kvietinė), smetoniški blynai. Esant norui, galėsite sudalyvauti edukacinėse programose:

Edukacijos:

- duonos kelias su vaišėmis ir malūno apžiūrėjimu.

Edukacijos trukmė: ~3 val.

- malūno edukacinė programa su produktų degustavimu.

Edukacijos trukmė: ~ 1,5 val.

Kalbos: lietuvių, rusų.

Sezoniškumas: edukacinės programos vyksta visus metus.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

Maršruto pabaiga