Žemaitija

Žemaitija

Maršrutas

Apie maršrutą

Visvainiai – Beržoras – Laumalenkai – Žarėnai – Kūlio Dauba (66 km)

Rekomenduojama maršruto trukmė – dvi dienos.

Maršrutas išsidėstęs Plungės ir Telšių rajonuose. Plungė garsėja ne tik įspūdingomis lankytinomis vietomis, bet išties gausiu kulinarijos paveldu. Žemaitijos nacionaliniame parke įsikūrę trys gamintojai. Visvainių kaime dvi seserys ruošia žolelių arbatas, kurias pačios savo rankomis užaugina ir surenka. Kai derlius nuimtas bei išdžiovintas moterys siūlo dalyvauti edukacijoje „Tradiciniai žemaitiško darželio augalai“.

Žemaitijos ūkininkai, turėję puikių ganyklų ir vokiškų veislių galvijų, pasigamindavo įvairesnių valgių nei kiti lietuviai. Jie pieno produktų suvartodavo daugiau. Šiame krašte dar pagonybės laikais gamintas kastinys – šiandien įtrauktas į saugomų Europos Sąjungos produktų sąrašą. Jis sukamas Beržoro ir Laumalenkų kaimuose. Pastarajame organizuojamos „Paskanauk Žemaitijos“ edukacijos.

Kiti mėgstami žemaitiški patiekalai savo vietą atrado šalia Platelių, Beržoro ir Ilgio ežerų. Nukeliavus apie 50 km nuo šio ežeringo krašto, kirtus Žemaitijos sostinę – Telšius, gaminamas smaližių džiaugsmas – morkų saldainiai. Jie bei kiti žemaitiški valgiai gimsta Žarėnuose. Edukacijų metu čia galima sužinoti giros ir morkų saldainių gamybos paslaptis.

Galutinę stotelę palydi šeši ežerai ir įstabaus grožio, dydžio ir skonio šakotis Kūlio Daubos kaime. Šakotis kepamas lauko krosnyje sudaro kelių kilometrų gardaus kvapo šleifą. Į šakočio gaminimo programą lankytojai kviečiami šiltuoju metų laiku. Tad žemaičiai turi kuo pasigirti ir pasidžiaugti, o svarbiausia – pavaišinti!

-------------------------------------------------------------------

Skatiname Žemaitijos aukštumų regiono vietos bendruomenių ir amatininkų iniciatyvas!

Žemėlapis

Žolelių arbata. Visvainiai, Plungės r.

Vieta: Miškų g. 10, Visvainių k., Platelių sen., LT-90155, Plungė
Trukmė:2 val.

 

Sertifikuota tautinio paveldo produktų amatininkė, žolelių arbatų gamintoja saugo ir puoselėja savo abiejų močiučių išmintį. Kiekviena jų savaip mokė ir turėjo mėgstamiausius augalus, priėjimą prie jų. Tėčio mama nuolat vedėsi į mišką uogauti, grybauti, ten pažindino su vaistiniais augalais. Kitai močiutei amatininkė dėkinga už pažintį su „geraisiais augalėliais“ iš daržo. Senolė nuolat kartodavo, kad nėra piktžolių, nes visi augalai - geri.

Paskaitos ir pažintis su farmacininkais bei žolininkais dar labiau paskatino eiti pasirinktu keliu. Plungės rajono pievose ir miškuose išskirtinė augalų įvairovė mažai kur terandama. Visvainių kaimas tapo tikraisiais namais ir gamintojos seseriai - seserų gaminamos arbatos ir prieskoniai yra pripažinti tautinio paveldo produktu. Moterys įkūrė ekologinį – biodinaminį ūkį, kuriame auginami ir perdirbami vaistiniai augalai, gaminamos įvairios kasdienės arbatos ir prieskoniai. 

EDUKACINĖ PROGRAMA „Tradiciniai žemaitiško darželio augalai“

Sodyboje surinkta ir auginama daug tradicinių Žemaitijos krašto augalų. Žinoma, kad nuo seno, kiekviena sodyba puošėsi savo gėlių darželiu. Gėlės buvo auginamos dėl grožio, magiškų ir vaistinių savybių.

Atvykę turėsite galimybę pamatyti ir sužinoti apie čia auginamus augalus, pamatyti sodybos augalų kolekciją. Išgirsite istorijų apie darželio tradicijas. Sužinosite apie augalų rinkimą ir perdirbimą. Ragausite ūkyje pagamintų įvairių arbatų. Išbandysite savo intuiciją, gaminsite arbatas kiekvienas asmeniškai sau. Sodyboje puoselėjami ir kiti lietuviški amatai.

Veiklos: susipažinimas su augalais, arbatų gaminimas ir ragavimas.

Edukacijos trukmė: 2 val.

Kalbos: lietuvių, rusų. 

Sezoniškumas: edukacinė programa vyksta nuo gegužės pradžios iki spalio vidurio.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

 

9 km
Pradžia

Žemaitiški patiekalai. Beržoras, Platelių sen., Plungės r.

Vieta: Plungės g. 42, Beržoras, LT-90419, Plungės r. sav.
Trukmė:2 val.

 

Sertifikuoto kulinarinio paveldo patiekalų gamintoja Beržoro kaime yra sukaupusi didelį bagažą žinių. Ji didžiuojasi sertifikavusi populiarius žemaitiškus valgius. Tai šalta žemaitiška sriuba – cibulynė, silkė su rasalu, kanapių spirgynė, gira ir kastinis, kuris yra įtrauktas į UNESCO. Patiekalus šeimininkei teko pristatyti daugelyje Lietuvos vietovių ir užsienio šalyse – Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje. Kartu su dukra, gamintoja yra paruošusi kvalifikacinio tobulinimo programą apie Žemaičių etnokultūros tradicijų puoselėjimą.

KASTINIO GAMINIMO EDUKACINĖ PROGRAMA „Žemaičių etnokultūros tradicijų puoselėjimas“

Svečiai gaminimo procese nedalyvauja. Pristatymo metu jie degustuoja patiekalus su mediniais šaukštais iš molinių indų. Šeimininkė pristato valgius, pasakoja apie žemaičių gyvenimo būdą, valgymo tradicijas, moko žemaičių tarmės.

Veiklos: susipažinimas su Žemaitijos tradicijomis, tarme, patiekalų degustacija.

Edukacijos trukmė: 2 val.

Kalbos: anglų, rusų, vokiečių.

Sezoniškumas: edukacinė programa vasarą nevyksta.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

1.2 km

Kastinys. Laumalenkai, Plungės r.

Vieta: Plungės g. 20, Laumalenkų k., LT-90419, Plungės r.
Trukmė:2 val.

 

Pats tikriausias žemaitiškas kastinis sukamas Platelių apylinkėse, o tiksliau - Laumalenkų kaimelyje. Vietiniams kastinio gamintojams žaliavas, reikalingas pagaminti šį unikalų patiekalą, tiekia ūkininkai. Moliniuose induose gaminamas kastinys - jautrus valgis, kartais paruošiamas per 5 minutes, o kartais ir kelių valandų negana. Svarbiausias ingredientas – ramybė ir darna, atėjusios iš senolių patirties.

EDUKACINIS UŽSIĖMIMAS „Paskanauk Žemaitijos“

Tai žemaitiškų valgių programa, kurios metu ne tik ragausite gausybę žemaitiškų patiekalų, bet ir patys galėsite pasigaminti Žemaitijos pasididžiavimą – kastinį!

Su žemaitiška daina ir natūraliai rauginta namine gira Jus pasitiks tautiniais rūbais pasidabinusi sodybos šeimininkė. Ji trumpai pristatys, kas lauks edukacinės programos metu. Tuomet būsite pakviesti prie vaišių stalo, kuris bus nukrautas žemaitiškais valgiais (žemaitišku kastiniu, cibulyne, raugintų kopūstu sriuba, kanapine, šmakalu, šilkine koše su silke, pusmarškone koše, bulvėmis su lupena, šiupiniu, cepelinais, kugeliu su karka, bulviniais blynais, naminėmis dešrelėmis su troškintais kopūstais, žemaitiškai paruoštu kumpiu, žemaitiška užkanda, naminių varškės sūriu, žemaitišku parūkytu sūriu, mielinais blynais ir karštu obuolių pyragu.) Visi patiekalai pristatomi edukacinės programos metu yra patiekiami autentiškuose ir moliniuose induose, patiekalai skanaujami mediniais šaukštais.

Pristatymo metu bus rodomas kastinio sukimo procesas. Kiekvienas galės tai pamėginti padaryti pats ir tuomet galės nuspręsti, ar tai tikrai sunku.

Sočiai pavalgius būtina šiek tiek prasimankštinti - išmoksite žemaitiškų šokių, ratelių, užtrauksite žemaitiškų dainų.

Veiklos: susipažinimas su žemaitiškais patiekalais ir Žemaitijos kraštu, patiekalų gaminimas, proceso stebėjimas, valgių ragavimas ir kitos pramogos.

Edukacijos trukmė: 1 - 2 val.

Kalbos: lietuvių, anglų.

Sezoniškumas: edukacinė programa vyksta visus metus.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

40 km

Žemaitiški patiekalai. Žarėnai, Telšių r.

Vieta: Plinijos g. 2A, Žarėnai, LT-88381, Telšių r.
Trukmė:2 val.

 

Žemaitiškų patiekalų gamintoja puoselėti lietuvišką virtuvę Žarėnuose pradėjo nuo giros rauginimo. Šis malonaus skonio vėsinantis gėrimas yra vasaros produktas, bet norėjosi veikla užsiimti ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir žiemą. Namų šeimininkė sulaukė gausių liaupsių iš namus lankančių svečių, taip atsirado dar vienas senovėje močiutės gamintas produktas – kastinys. Po to sekė morkų saldainiai, kurie yra sertifikuoti tautinio produkto paveldo ženklu. Žemaitiškų patiekalų gamintoja myli savo kraštą, puoselėja senolių tradicijas, dėkoja žmonėms, kurie vertina jų darbą ir norus, ugdo tautiškumą ir papročius.

EDUKACINĖS KASTINIO, MORKŲ SALDAINIŲ IR GIROS GAMINIMO PROGRAMOS

"Kastinio sukimo edukacinė programa"

Jos metu ne tik stebėsite, bet ir išmoksite susukti tikrą žemaitišką kastinį. Sužinosite visas jo sukimo gudrybes ir kaprizus, o ką susisuksite – tą pasiimsite lauktuvėms.

"Giros gamybos ir morkų saldainių gamybos paslaptys"

Sužinosite, kuo duonos gira skiriasi nuo salyklinės giros, kokie yra girų gamybos būdai ir rūšys. Pamatysite kaip gaminami morkų saldainiukai.

Veiklos: dalyvavimas patiekalų gaminime, susipažinimas su patiekalų istorija, degustacija.

Edukacijų trukmė: 1 - 1,5 val.

Kalbos: lietuvių, rusų, anglų.

Sezoniškumas: edukacinės programos vyksta visus metus.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

 

15 km

Šakotis. Kūlio Dauba, Telšių r.

Vieta: Telšių r., Luokės sen., Kūlio Daubos k., LT-88268, Telšiai
Trukmė:2 val.

 

Šakotis – šventinio stalo karalius. Be šio pyrago senovėje neapsieidavo nė vienos vestuvės. Kūlio Daubos kaime kepamo šakočio skonis sulaukdavęs puikių įvertinimų iš visos giminės ir draugų. Pats patiekalas sertifikuotas tautinio produkto paveldo ženklu. Pasiteisinęs močiutės receptas tebegyvuoja, viliamasi, kad jis bus perduotas būsimoms kartoms.

EDUKACIJA

Edukacijos metu ant laužo pabandysite išsikepti pyragą – medį (taip šakotį vadina užsieniečiai) ir įsitikinsite, kad šakotį iškepti nėra lengva.

Veiklos: dalyvavimas patiekalo gaminime, susipažinimas su jo istorija, degustacija.

Edukacijos trukmė: 2 val.

Kalbos: lietuvių, rusų, anglų.

Sezoniškumas: šakotis kepamas lauko krosnyje gegužės – spalio mėn.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

Maršruto pabaiga