Šimtalapis

Šimtalapis

Patiekalas

Patiekalas

350 MIN.

Aprašymas

Šimtalapis – tradicinis totoriškas kepinys, dažnai ruošiamas įvairioms tradicinėms šventėms. Šimtalapis gaminamas iš sluoksniuotos mielinės tešlos. Kai pastaroji pakyla, už kraštų ją tempia net du žmonės. Darbas labai sudėtingas, reikalaujantis daug įgudimo. Šimtalapio kepimas – nepaliaujamas tobulėjimo procesas, nes kiekvieną kartą pavyksta vis kitaip. Pyragas kepamas krosnyje, kuri iškūrenta tik lapuočių malkomis. Šimtalapio įdaras - aguonos išmaišytos su cukrumi, o lakštai patepti lydytu sviestu. Suformuotas pyragas kepamas apskritoje skardoje.

Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.

 

Jums reikės

Porcijų kiekis
+
-
670 g. - miltų
750 g. - sviesto
20 g. - mielių
2 - kiaušinių
240 ml. - pieno
1 žiupsnelio - druskos
400 g. - aguonų
100 g. - razinų
350 g. - cukraus

Gaminimo eiga

Ištirpinkite sviestą – 3 šaukštus įdėkite į minkomą tešlą, o likusią dalį palikite tolesniems darbams.

Tešlos gamyba: mieles dėkite į dubenėlį, užberkite žiupsneliu cukraus bei užpilkitešaukštu drungnu pieno. Viską permaišykite ir palikite 20-30 min. šiltoje vietoje, kad pakiltų. Į molinį indą įmuškite kiaušinius, pilkite likusį pieną ir viską gerai išsukite. Supilkite mieles, nuolatos maišant, po truputį berikite miltus ir minkykite tešlą. Kadangi tešla lipni, rankas nuolatos riekia tepti riebalais. Tešlą minkykite apie 20 min., kol ji taps vienalytė ir tampri.

Tešlą vyniokite į rutulį, apgaubkite drobe arba maistine plėvele ir uždenkite pašildytu dubeniu. Taip  palaikykite 1 val. Įdarui sumalkite nuplikytas aguonas, suberkite cukrų ir nuplautas razinas.

Pakilusią tešlą dalinkite į tris lygias dalis, aptepkite sviestu, uždengite audeklu ir palikite 30 min. pakilti. Paimkite vieną iš pakilusių rutuliukų, pakočiokite ir ištampykite, kol tešla bus visai plonytė. Tada tepkite išlydytą sviestą ir apiberkite cukrumi. Su kitais dviem rutuliukais padarykite tą patį, tik ant trečiojo sluoksnio viršaus papildomai užberkite razinų ir aguonų. Paskirstykite tolygiai ir susukite į ruloną.

Vėliau suformuokite rutulį ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 200 laipsnių karštyje nuo 40 iki 50 min, kol parus. Ištrauktą kepinį apibarstykite miltiniu cukrumi.

Pagaminai patiekalą?
Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais

Pridėti nuotrauką
Šis patiekalas yra pagamintas pagal sertifikuoto Tautinio paveldo produkto receptą, parodant jo gaminimo eigą.